Guide til smøring af langrendsski

Zoner

En ski er delt op i 2 zoner - glidezonen og sparkezonen.

Sparkezonen er det punkt af skien, som du trykker ned i sneen, når du bevæger dig fremefter. Den er placeret fra hælen og ca. 40-50 cm frem mod spidsen. Sparkezonen skal ikke røre sneen, når du glider på skien. Sparkzonen kan udvides hvis man oplever bagglid.

Glidezonen er resten af skien, altså spidsen og bagskien. Når du har fastsat sparkezonen, kan du begynde at forberede glidezonen.

Glidezonen

Voksning af glidezonen

Skiens sål er aktiv, og der sker store ændringer når du kører på den. Skien bliver varm, når du bruger den. Denne varme får voksen til at smelte og derved slipper voksen skien. Derfor er det vigtigt at få mættet sålen med glidevoks, så der hele tiden er voks, der kan afgives.

Du skal bruge et voksjern til at smelte voksen med. Tag en god grundvoks, sæt voksen ind på voksjernet og dryp voks ned på sålen. Herefter glattes voksen ud med voksjern. Varmen får voksen til at trænge ind i skien og lukker derved porerne.

Forskellen på at bruge et strygejern og et voksjern er, at voksjernet varmer hurtigere op og et voksjern holder varmen mere konstant end på et almindeligt strygejern.

Rengøring:

1. Fjern gammel voks med skraberen.
2. Sprøjt rengøringsmiddel på hele skien – lad det virke.
3. Tør skien af.
4. For at fjerne urenheder dryppes grundvoks på skien som glattes ud.
5. Fjern denne voks med en skraber inden voksen størkner.

Grundvoks:

1. Grundvoks dryppes på sålen.
2. Fjern voksen i sporet i midten af skien inden voksen størkner.
3. Lad voksen afkøle.
4. Når voksen er afkølet fjernes voksen med plastskraberen.
5. Børst sålen med en god børste.
6. Punkt 2 til 4 gentages. Jo flere gange jo bedre resultat, men gør det dog mindst 3 gange.

Dagsvoks:

1. Pålægges på samme måde som grundvoksen. Vælg voksen efter dagens temperatur.
2. Der afsluttes med at børste sålen med kobberbørsten for at skabe struktur i sålen.

Fæstezonen

Voksning af fæstezonen

Fæstezonen er det stykke af skien, som giver fæste til sneen. Uden fæste er det ikke sjovt at stå på ski. Her er der virkelig mange muligheder. Vi anbefaler at udvælge 4-6 forskellige fæstevoks, der samlet dækker en temperaturzone fra ca. 0 til -15 grader. Så vil du være dækket ind i de fleste situationer.

Pålægning af fæstevoks:
1. Brug lidt sandpapir til at slibe sparkezonen. Slib i 45 grader.
2. Påfør basevoks i et tyndt jævnt lag. Voksen kan varmes ind med et rent voksjern og derefter korkes.
3. Ved et langt løb kan man godt lægge 2 tynde lag af basevoksen.
4. Det er vigtigt at man glatter fæstevoksen ud, hvis ikke voksen er jævn så er det ”kun” toppene af voksen som rammer sneen. Jo glattere voks jo bedre fæste.
5. Så skal du vælge dagsvoksen. Her er det en god ide at have et snetermometer liggende i sneen. Temperaturen er med til at fastslå hvilken voks du skal vælge.
6. Den valgte voks lægges på i 1 eller 2 tynde lag og glattes ud med klods.

Hvor hurtig voksen bliver slidt af skien afhænger af sneen. Så det er meget muligt, at man bliver nød til at tilføre fæstevoks ude i sporet. Brug klodsen til at varme skien op med inden voksen påføres, og brug noget tid på at glat voksen ud. Lad evt. skien varme op i solen.

Hvis temperaturen skifter meget fra start tidspunkt og hen over dagen, kan det være en fordel at påføre voks i forskellige hårdheder, sådan at man først slider den ”kolde” voks af, og derefter kommer ned til den varmere voks. Falder temperaturen bliver man nød til at skifte voksen.

Klister:

Bruges med respekt, men kan redde en varm skiferie. Klister bruges når sneen har været tøet og genfrosset eller når sneen er våd (tøvejr).

Pålægning af klister:
1. Slib sparkezonen med sandpapir og fjerne støv med papir.
2. Påfør klisteren i 45 grader.
3. Glat ud med håndfladen eller en klods.


GOD TUR!