Pakkeliste til vinterfjeld - hytte til hytte tur

BASISUDSTYR

Ski

Uden ordentlige ski kommer man ingen vegne! Vælg en god turski, f. eks. Madshus Glittertind er en god turski der sagtens kan være i sporet, men som foretrækker at være udenfor! Blødt spænd og stålkanter til de dage hvor det er iset eller Madshus Vidda en god allround ski med god stabilitet og stålkanter. Sæt en Rottefella NNN BC3 Automatic på skien og du er klar.

Skistøvler

En god stiv støvle, som kan give støtte og holde til lange dage på ski. Alpine BC 800 er en støvle med højt skaft og bred snude så der er plads til de tykke sokker. Passer til Voss og Vidda skiene. Husk! Ekstra snørebånd eller line.

Skistave

Til vinterfjeld er det en god idé med en god teleskop stave. Det giver mulighed for justering alt efter terræn. MSR Denali III eller Gabel Tour Lite, begge er lette aluminiumsstave med godt ergonomisk håndtag, som kan bruges til såvel vinterfjeld som sommer vandring.

Rygsæk

Osprey Atmos 50 er en dejlig let rygsæk, hvor du sagtens får plads til det varme tøj samt lidt udstyr. Har en meget ventileret ryg så du ikke bliver unødig svedig. Plads på fronten til sne spaden eller dunjakken. Aura 50 er rygsækken til kvinderne.

BEKLÆDNING

Svedtransporterende undertøj

Dejlig let og behagelig uld undertrøje der varme selv om det skulle være blevet vådt. Fås i t-shirt eller med lange ærmer og lynlås i halsen. Flere smarte farver og herre og dame modeller. Patagonia Capilene 3 MW bottoms herremodel eller damemodel. Lækre svedtransporterende underbukser i en kraftig kvalitet. Perfekte at have på inderst under nogle kraftigere yderbukser. Disse er også gode til at tøffe rundt i i hytten om aftenen.

Boxershorts/trusser/BH

Ingen bomulds trusser her! Patagonia Active Briefs er lavet i svedtransporterende materialer og sidder som en drøm. Medbring et par stykker til at skifte med. Boxer shorts til herrerne. Patagonia Active Boxer Briefs. Vælg også en sports BH med stropper der ikke generer under rygsækkens remme. Skal være hurtigtørrende og støtte de rigtige steder.

Mellemlag

Fleece eller uld. Patagonia R1 pullover herremodel eller damemodel. Strækbar og varm er kodeordet for denne lækre pullover. Varmer i pauserne og leder sveden videre ud når du er aktiv. Også god til hygge om aftenen rundt om pejsen i hytten. Hvis du er typen der fryser nemt er uld måske sagen.

Skijakke

Til kulde og aktivitet kan vi varmt anbefale en softshell jakke. Den beskytter mod vind og sne, men sikrer at du har en god svedtransport og åndbarhed når du knokler på skiene.

Skibukser

Skal beskytte mod vind og sne samtidig med at du kan komme af med varmen når det går op ad bakke. Patagonia Alpine Guide Pants er meget åndbare og hurtigtørrende softshell bukser. Lavet i et strækbart materiale så de følger kroppens bevægelser, og en god gaiter der holder sne ude fra støvlerne.

Isolering

Når det er tid til en pause og finde termokanden frem er det også tid til at få noget varmt tøj på kroppen så du ikke bliver nedkølet. Patagonia Down Sweater eller Pullover er meget lette dunsager som vejer og fylder intet, men som giver masser af varme! Kan bruges både ud over eller inde under jakken. Bør altid ligge parat i tasken.

Hovedbeklædning

I de kolde elementer er det vigtigt at holde hovedet varmt. Vælg en god varm hue. Kan suppleres med et pandebånd til de varme dage, men hvor man stadig vil have lidt beskyttelse til ørerne. Se hele vores hue udvalg her. Buff. Alsidig hoved, hals beskyttelse der altid bør være med på tur. mange fede farver at vælge imellem. Polar Buff kommer med fleece.

Handsker

På fjeldet er et par gode luffer at foretrække især hvis det er meget koldt og blæsende. Hestra Army Leather Extreme Mitt er en luffe med en udtagelig fiber luffe. Dette sikrer at du kan supplere med tyndere/tykkere for alt efter temperaturen. Smart men praktisk når vinter fjeldet spiller op! Gedeskin i håndfladen for bedre greb og nem justering.

Hvis det bliver køligt i vejret kan det være en fordel at bære en liner. Hestra Power Dry Polartec liner er god at have på inderst. Den leder sveden videre ud så man ikke får fugtige hænder. Er også gode at bære alene på de helt varme dage i solen.

Sokker

Vi anbefaler altid at bruge 2 par sokker det sikrer god isolering, god svedtransport og komfort. Teko Ski Medium herremodel eller damemodel er en lang varm og blød uldsok, der nok skal holde dine fødder varme på skituren. Teko Ultralight Liner er en inderstrømpe, der leder fugten videre ud og samtidig giver lidt varme. Husk 2 par så du altid har et ekstra par til at skifte med.

TOILETGREJ

Toilettaske

Eagle Creek Pack-It Sac str. Medium er en smart lille taske der er gennemsigtig så man kan se hvad der er i. Oplagt til toilet sagerne.

Håndklæde

Bomuldshåndklæde fra badeværelset derhjemme duer ikke! SportsTowel er ekstremt hurtigtørrende, fylder og vejer intet, og så kan det ikke blive jordslået efter lang tids brug, som bomulds udgaven gør.

Personlig pleje

Tandbørste/tandpasta, Solcreme, Læbepomade, dine læber er meget udsat for vejr og vind på de store åbne sletter, og de kan hurtigt blive tørre, sæbe/shampoo f.eks. Lifeventure All Purpose Soap, miljøvenlig sæbe til hænder og krop.

Personlig medicin

Hovedpinepiller, allergimedicin o.lign.

SIKKERHEDSUDSTYR

Sneskovl

Bør ligge i enhver rygsæk klar til at bygge læmur eller til at grave sig ind i sneen hvis uheldet er ude. Ortovox Orange vejer blot 580 gram og kan sidde udenpå rygsækken.

Vindsæk

Man kan være 2-3 i en vindsæk og den beskytter mod vind og nedbør samt holder lidt på varmen. Kombineret med et sidde underlag og en sovepose samt ekstra tøj kan man sagtens ride stormen af. Gemini Double gør jobbet.

Førstehjælp

Skulle uheldet være ude er det godt selv at kunne yde den første og afgørende førstehjælp. Lifesystems laver mange lækre tasker og hvis man er flere afsted er Mountain Leader en god størrelse, da den indeholder alt du behøver. En taske er fint til 2-4 personer.

Medbring også en plastfløjte i lommen til at tilkalde hjælp med samt et alutæppe til at pakke en forfrossen person ind i eller til de kolde pauser.

Kort og kompas

Hver person bør medbringe et kort over det område man er i. Dels er det rart at kunne følge med, men er også som sikkerhed, hvis nu vinden tager fat i kortet og sender det på himmelflugt. Kompas skal hver person også have med. Lær at bruge det inden du tager afsted, det er godt at kunne når sneen pisker om ørerne, og man gerne vil hurtigt frem til hytten. Vi kan anbefale Recta DT 100 eller Recta DS 50.

Skismøring

Den der smør godt, kør godt, er et gammel norsk udtryk og det passer egentligt med vores erfaringer! Swix laver et bredt sortiment, men man bør som minimum have en grundvoks og 3 fæste vokse med. Plast skraber og kork klods skal også med. Medbring gerne én kork klods til smøring og én til klister. Udover disse basale ting er der mange andre gode ting at have med. Se hele vores store udvalg her!

DIVERSE

Solbriller/Goggles

Oakley Flak jacket er en solbrille der beskytter godt mod solens stråler og samtidig har en fremragende ventilation. Flere flotte farver. Oakley A Frame. Disse goggles bør altid ligge øverst i rygsækken hvis nu vejret spiller op! God pasform og dobbelte glas så de ikke dugger til.

Hyttefodtøj

Det kan være rart at have noget skifte fodtøj med til hytten. The North Face TSE Tent booties er nogle lækre dun fyldte ”sutsko” som er suveræne at have med til brug i hytten. Skridsikker isolerende sål og fyldt med de dejligste dun. Et sikker hit langt inde på Hardangervidda!

Termokande

Varm og styrkende drik i løbet af dagen er en luksus man skal unde sig selv. Thermos termokande. Holder vandet, teen eller kaffen varm i mange timer. Flere størrelser, se her!

Siddeunderlag

Z-seat er et lille siddeunderlag, der en nemt og have med og er godt at sidde på i pauserne.

Pandelampe

Den er rar at have i hytten om aftenen. Tikka Plus fylder intet og vejer kun 78 gram! Lyser med 4 dioder og man kan skrue op og ned for lysstyrken.

Drikkeflaske/Vandblære

Det er vigtigt at få væske undervejs. Du kan vælge en drikkeflaske fra Nalgene på 1 liter med stor åbning gør det nemmere at fylde den eller en Camelbak vandblære Omega Reservoir på 2 liter som kan sidde indvendigt i din rygsæk.

Multiværktøj

Leatherman Wave er rar at have ved hånden hvis skruerne skal strammes på din binding eller der er andet der skal fixes.

Dagbog

Til at nedskrive informationer om dagen rute, anekdoter og sjove hændelser.

Pakkeposer

Kan være meget nyttige når der skal holdes styr på alle stumperne. Disse lette og vandtætte poser syntes vi fungerer godt. Kommer i alle størrelser. Se udvalget her!

God energi

Chokolade og nødder kender de fleste, men marcipan brød er også godt da det indeholder god energi pga. en masse mandler samt chokolade! Abrikoser er også gode som en sund snack der også smager godt!

Et par gode råd til pakning af din rygsæk

  • En tommelfingerregel er at tunge og store ting pakkes lavt og ind mod ryggen, lette og/eller mindre ting pakkes højt og yderst i rygsækken.
  • Det kan være praktisk at pakke de ting, man har brug for i løbet af dagen, sådan at de er let tilgængelige. Der er ikke noget værre end, at skulle have alt ud af rygsækken for at finde solcremen, som man havde lagt nederst. Derudover er det vigtigt, at ens drikkeflasker er nemme at komme til, da man har brug for at få drukket rigeligt i løbet af dagen.
  • Tøj, sovepose og andre vigtige ting skal pakkes vandtæt.
  • Vigtigst af alt er, at din pakning fungerer for dig, så prøv dig frem og lav gerne et par prøve pakninger inden du tager af sted.

GOD TUR!